Десетки хиляди българи, работещи като гастарбайтери в Германия, ще трябва да

...
Десетки хиляди българи, работещи като гастарбайтери в Германия, ще трябва да
Коментари Харесай

Десетки хиляди българи, работещи в Германия, ще плащат нови данъци

Десетки хиляди българи, работещи като гастарбайтери в Германия, ще би трябвало да заплащат нови налози върху приходите, които получават. Сънародниците ни са наранени от промени в спогодбата за отбягване на двойното данъчно облагане сред България и Германия, предизвестяват данъчни консултанти, представени от " СЕГА ".

Промените са в действие от 1 януари, т.е. ще обиден облагането на приходите, получени тази година, само че които ще се заявяват през 2025-а година, разясняват специалистите.
 Снимка 423762
Източник:

Кои са най-потърпевши?

Едни от най-потърпевшите от смяната ще са сезонните служащи, които работят за по няколко месеца в най-голямата европейска стопанска система. До този миг те бяха освободени от данъчно облагане и в двете страни, защото в Германия приходите им не надвишават необлагаемия най-малко.
 Недостиг на служащи в Германия - най-големият риск за растежа на стопанската система
Недостиг на служащи в Германия - най-големият риск за растежа на стопанската система

Реформите на пазара на труда, въведени преди към 20 години, бяха в основата за издигането на Германия до интернационално забележително равнище на конкурентоспособност

В България спогодбата планува освобождение от облагане и заради тази причина тези хора не подаваха данъчна декларация пред Национална агенция за приходите, а приходната организация не преследваше това нарушаване, поради неналичието на данъчен резултат.

Ситуацията за тях обаче се трансформира. Доходите на българските сезонни служащи в Германия към този момент ще бъдат обложени дейно в България, в случай че това не е направено в Германия. Данъчните служби на двете страни обменят автоматизирано информация за приходите от трудови правни отношения, което значи, че Национална агенция за приходите може да реализира надзор.

Спогодбата за отбягване на двойното данъчно облагане с Германия бе подписана през 2010 година. Двете страни регистрират, че от този момент са настъпили основни промени в региона на интернационалното данъчно облагане, инициирани от страните от Г-20 и Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), свързани с противопоставяне на свиването на данъчната основа и прехвърлянето на облаги.

Според данъчни консултанти, най-съществената смяна, която е и с максимален на практика резултат, е прекосяването от " освобождение с градация " към " елементарен данъчен заем ".

Методът " освобождение с градация " планува приходите, получени в чужбина, да бъдат освобождавани от облагане в България, като не се интересува дали тези приходи са дейно обложени в страната на източника. Този способ е по-лесен за администриране и по-благоприятен за данъкоплатците.

При метода на данъчния заем фокусът е ориентиран към платения в чужбина налог, който се приспада от дължимия налог в България. Той е по-фискално ориентиран, тъй като подсигурява дейно данъчно облагане.

Смяната на метода за отбягване на двойното данъчно облагане ще докара и до по-висока административна тежест за данъкоплатците, които би трябвало да се снабдят с документи за получените приходи и размера на удържания в чужбина налог.

По данни на Евростат в Европа живеят и работят към 900 000 българи. Голяма част от тях обитават в чужбина краткотрайно, като сезонни служащи. Германия е европейската страна, която към момента е най-предпочитана от сънародниците ни за краткотрайна работа.
 Недостигът на служащи във Англия, в това число от България, добива внушителни размери
Недостигът на служащи във Англия, в това число от България, добива внушителни размери

Бизнесът на Острова изпитва голям апетит за кадри
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР